5 tipp a véraláfutás kezelésére

Hacsak nem egy buborékban él az ember, és sosem mozdul ki otthonról, előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy egy véraláfutással végződő sérülés. Még egy egészen apró véraláfutás is kellemetlen tud lenni, és sokan nem tudják, hogyan kezeljék. Pedig a helyzet az, hogy egyáltalán nem bonyolult, néhány aprósággal már felgyorsítható a gyógyulás – íme 5 egyszerű tipp a véraláfutás kezelésére.

Használj jeget

Ha a bőrfelület nem sérült, a jég segíthet abban, hogy gyorsabban visszahúzódjon a véraláfutás. Persze ez a nagyságától is függ, de mindenképpen érdemes megróbálni, ugyanis a jég összeszorítja az ereket, aminek köszönhetően meggátolja azt, hogy még több vér gyűljön össze a bőr alatt. A hideg emellett visszaszorítja a duzzanatot, bénítja az adott felületet és ezáltal csökkenti a fájdalmat is. Amire érdemes figyelni, hogy egy vékony ruhadarabba csavarjuk bele a jeget, ne közvetlenül tegyük a felületre.

Ezt követően jöhet a hő

24 órával a jeges kezelést követően használjunk hőt annak érdekében, hogy kitáguljanak az erek és javítsuk a vérkeringést a területen. Ez felgyorsítja a test természetes mechanizmusait, amelyek azért felelnek, hogy begyógyuljanak a sebek, és ne kerüljön több vér a bőr alá.

Fogyassz C-vitamint

Ha könnyen véraláfutásos leszel, megvan rá az esély, hogy nem viszel be elegendő C-vitamint a szervezetedbe. A C-vitamin elengedhetetlen elem ahhoz, hogy védelmező kollagén szövetek épüljenek az erek körül, és ezekből a szövetekből általánosságban kevesebb van a kézben, az arcon és a lábon, ezért ezekre a részekre különösen kell figyelni.

Használj K-vitamin krémet

A K-vitamin szintén képes csökkenteni a véraláfutást, ugyanis segít a véralvadásban. A helyi patikában vagy online rögtön rendelhetsz K-vitamint tartalmazó krémet, és ezzel bekenve a bőrt jelentősen felgyorsíthatod a gyógyulási folyamatot.

Figyelj oda a gyógyszerekre

Egyes kutatások kimutatták, hogy az aszpirin, illetve a különféle gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok és asztmagyógyszerek rendszeres szedése hozzájárulhat ahhoz, hogy durvább véraláfutások keletkezzenek egy-egy baleset során.